icon-phone arrow icon-search mail pinterest google-plus facebook instagram twitter youtube linkedin whatsapp
Jeugdkorps Crescendo scoort mooie punten en speelt voor een vol Ahoy

Jeugdkorps Crescendo scoort mooie punten en speelt voor een vol Ahoy

Zaterdag 30 september 2023 was het dan zover. Jeugdkorps Crescendo reisde af naar de Ahoy in Rotterdam om deel te nemen aan Marchingband Matters, een jeugdmanifestatie die als voorprogramma van de Nationale Taptoe plaatsvond. Hier presenteerden 11 jeugdkorpsen van bekende Nederlandse showkorpsen hun show en 2 jeugdkorpsen hun mars aan de jury, verdeeld over één programma op de vrijdag, twee programma’s op de zaterdag en één programma op de zondag. De jury bestond uit (voormalig) kapelmeesters van diverse militaire muziekkorpsen. Wat een fantastische ervaring was dit! 

Het feest begon al in de bus, want Lotte van der Dijk werd die dag 17 jaar. Met een feesthoedje op en slingers om haar heen zong de hele bus lang zal ze leven. Een verjaardag die ze niet gauw zal vergeten. Een grote wens van het Jeugdkorps Crescendo was een mooi jasje met logo om in te kunnen reizen naar alle optredens. En deze wens is, middels sponsering van een oud Crescendo lid Siemon Terpstra van Houtbouw Terpstra uit Opende, in vervulling gegaan. Net op tijd voor de reis naar Ahoy kwamen de jasjes van de pers. Een mooi zwart jasje met het logo van Jeugdkorps Crescendo op de voor en achterkant en het logo van Houtbouw Terpstra op de voorkant. De jasjes werden bij vertrek in de bus uitgedeeld aan alle leden. Hierdoor wordt de saamhorigheid nog meer versterkt en kan de club als mooi geheel op pad. Heel erg bedankt Houtbouw Terpstra! En zo verliep de busreis naar Rotterdam voorspoedig. Een bus vol met jeugdleden, hun ouders, familieleden en Crescendo leden die graag mee wilden om de jeugd te supporteren. Een gezellige bus vol. Vlak voor aankomst werden bij alle dames de knot in het haar gedraaid, zodat dat al klaar was.

Via de artiesteningang mochten de jeugdleden en instructie de Ahoy betreden. Ze werden naar hun kleedkamer gebracht waar ze al hun spullen kwijt konden. Ondertussen konden de supporters via de hoofdingang met hun kaart naar binnen en hun plek op de tribune zoeken. We zaten met zijn allen gezellig bij elkaar op de bovenste ring aan de zijkant van het front. Een mooie plek, waarvandaan we een goed zicht hadden over de gehele zaal. De jeugdleden konden de zaal ook al heel even bekijken vanachter de coulissen. Toen begon de spanning wel te stijgen, want de leden van het Jeugdkorps hadden nog nooit in zo’n grote hal opgetreden en voor zoveel publiek. Omdat zij als derde aan de beurt waren zat de zaal al bijna helemaal vol met zo’n 5.000 mensen toen ze opkwamen. Later hoorden we dat ze wel heel gespannen waren en trillende handen hadden toen ze achter het doek klaarstonden. Maar daar was tijdens de show niks van te merken.

Het jeugdkorps kwam op met hun opmars Anchors Away onder een luid applaus van het publiek (vooral uit die bovenhoek daar aan het front). Op de achtergrond verscheen een foto van het BaronTheater in Opende. Bij ieder korps verscheen er een grote foto op ledschermen van hun woonplaats. Dit gaf een erg mooi effect. Na de speakertekst begon de show. De show ging erg goed en er waren veel applaus momenten van het enthousiaste publiek. Tijdens de solo van het taptoe signaal door Inge was het muisstil in de zaal. Het werd heel mooi gespeeld en zoals één van de juryleden op het jurycommentaar zei, “je moet het maar durven in zo’n grote zaal, petje af”. De jeugdleden trokken zich niks aan van de juryleden die om hen heenliepen op het veld en genoten van hun show en het publiek. Er werd goed meegeklapt op de herkenbare muziek en ook tamboer maître Sita kreeg het publiek mee bij het laatste nummer Celebrations. Hiermee kwam de show ten einde en marcheerde het Jeugdkorps af met This Love onder een daverend applaus.

Na het Jeugdkorps Crescendo volgde nog een laatste jeugdband en daarmee kwam het voorprogramma waarin 4 jeugdkorpsen hun show lieten zien ten einde. Ook bij de andere programma’s in dit weekend waren er nog 7 jeugdkorpsen in totaal die hun show presenteerden aan de jury. Na het voorprogramma mochten de jeugdleden op de tribune naast de supporters nog genieten van de Nationale Taptoe, waarin allemaal verschillende militaire muziekkorpsen mooie muziek en een show lieten horen en zien. Dit was ook zeer inspirerend voor de leden. Hoewel deze korpsen professionals zijn en goed kunnen marcheren en blazen, bliezen alle muzikanten de muziek uit boekjes. Onze jeugdleden kregen dan ook van diverse juryleden het compliment dat iedereen de muziek uit het hoofd kon. Dus chapeau voor onze jeugdleden!

Er waren veel verschillende shows te zien van onder andere Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso”, Marinierskapel der Koninklijke Marine en het Nederlands Politieorkest. Voor mij was de leukste show van Orkest Koninklijke Luchtmacht die hun show gewijd hadden aan Aretha Franklin, geheel met Amerikaanse Cadillac en een echte “big mama” met een dijk van een stem. Zij kreeg het publiek op de planken. En indrukwekkend vond ik de mooie muziek van Fanfare ‘Bereden Wapens’ gezamenlijk met Fanfare Korps Nationale Reserve die hun show opdroegen aan de veteranen die in Cambodja hebben gediend tussen 1992 en 1994 en in het bijzonder de aldaar gesneuvelde marinier der 1ste klasse Rico Bos.

Na een mooie finale met alle korpsen op het veld, een prachtig taptoe signaal gevolgd door het Wilhelmus was de Nationale Taptoe afgelopen. Ik heb enorm genoten van deze dag. De jeugdleden gingen terug naar de kleedkamer om alle spullen op te halen om weer in de bus te laden. En via de artiestenuitgang kwamen ze moe maar voldaan weer tevoorschijn. Vanuit de Nationale Taptoe hebben ze allemaal een bidon en medaille ontvangen. We gingen weer met z’n allen in de bus terug naar Opende. Met de muziek vol aan en luid meezingend was het een gezellige bende. Één van de jongste supporters, Jan, vond het geweldig in de bus, nog mooier dan de taptoe, dus dat zegt wat.

Zondagavond kwam de einduitslag binnen, met trots kunnen we zeggen dat Jeugdkorps Crescendo een 5de plaats heeft behaald met 84,50 punten, een top prestatie! Veel lovende woorden en opbouwende kritiek van de jury zorgen voor een stimulans om met elkaar verder te gaan en publiek te blijven vermaken met muziek en show. 

Groeten,
Sylvia Jelsma

Foto's:
Met dank aan HaFo - Harma Fotografie 

Bekijk onze show op ons YouTube kanaal terug via de link hieronder:


Contactgegevens

Jeugdkorps Crescendo
Verbindingsweg 9
9865 TE Opende

Volg ons